Perşembe, Eylül 14, 2006

Evde Konserve Yapımı


Eşimin çalıştığı bir haftasonu 2 senedir yapmayı düşündüğüm ama bir türlü fırsat bulamadığım kışlık konserve hazırlamaya karar verdim. Cumartesi sabahı ilk iş olarak pazara gittim ve yazın en bol bulunan sebzelerinden aldım; domates, biber ve taze fasulye.
Sevgili Emel'in hazırladığı Yemek Günlüğüm'ün sayfalarında gezinirken "Kış Hazırlıkları" linkindeki tariflerini denemeye karar verdim.
Küçük Evin Mutfağı'nın pazar kahvaltılarında menemen sık sık yapılır. Yaz mevsiminin güzel domatesleri elimizin altındayken kışın da bunlardan istifade edebilmek amacıyla menemenlik konserve tarifi ne zamandır aklımdaydı. Bunun yanı sıra yazın en sevilen sebzesi olan taze fasulye konservesi de kışın iyi gider diye düşündüm.
Konserveleri hazırlamak neredeyse yarım günümü aldı. En fazla el oyalayan domateslerin kabuklarının soyulması, biberlerin çekirdeklerinin çıkarılması ve fasulyelerin ayıklanması ile geçen hazırlık aşamasıydı.
Tariflerde göreceğiniz gibi Emel kavonozları düdüklü tencerede kaynatmış. Ben ise buharlı pişiriciyi tercih ettim. Süreleri Emel'inkilerle aynı tuttum.
Tariflerin yorumlarında kapakların mümkünse yeni ve iyice temizlenmiş olmasının yanı sıra sımsıkı kapanmaları gerektiği ile ilgili püf noktalarını okudum. Emel'in tam da tarif ettiği gibi yapınca tüm kavanozlarım tuttu. Yani kavonozlanıp, kaynatılan ve ardından 1 gün boyunca tezgahın üstünde başaşağı bekleyen konservelerimden ertesi gün ters çevirdiğimde hiç bir sızıntı olmadı. Kapaklar içeri doğru hafifçe bombe yapmıştı ve sanki içinde gazlı bir sıvı varmış gibi guruldadılar:-))



Yıkanmış, kabukları soyulmuş domatesler ve çekirdekleri çıkarılmış biberler küçük küçük doğranıp kavanozlara doldurulduktan sonra kaynamaya bırakıldılar.


Kaynama süresi dolan kavanozlar 1 gün boyunca böyle başaşağı bekletildiler.



Konserveler ertesi gün heyecanla çevrildiler. Tuttukları anlaşılınca kurdelalarla süslendiler.

Pınar

1 Comments:

At 12/11/07 04:18, Blogger Kitchen Sweet Kitchen said...

Annem çok yapardı.Kavanozların tam dolması gerekir diye biliyorum.Çok güzel görünüyorlar,yapasım geldi:)

 

Yorum Gönder

<< Home