Pazartesi, Ağustos 21, 2006

Bloglardan 2 Başarılı Deneme; Cevizli Börülce Salatası & Çikolatalı Muffin

Börülce Salatası
2 hafta önce sevgili Tijen "Yeniden Burhaniye" başlıklı yazısında Kemaliye'den öğrendiği bir börülce tarifinden bahsetmişti. Sağolsun yorumlar bölümünde ben rica edince nasıl yaptığını harfi harfine de yazmış.
Zeytinyağlı börülce bizde çok gitmediğinden açıkçası pazar tezgahında börülceleri görsem de pek almaya yanaşmıyordum. Taa ki Tijen'in bu tarifine kadar. Değişik bir salata/meze tarifi arıyorsanız mutlaka denemenizi öneririm. Nefis oldu.



Tarif yorumların altında olduğundan buraya da Tijen'in aynı yazdığı şekilde kopyalıyorum.

"pinar'cigim, dün yaptigim börülce söyle idi: önce cevizleri iyice dövdüm. diyelim ki bir su bardagi. ona yarisi kadar su koyup bir kaç saat beklet. o arada börülcelerini az tuzlu suda hasla. cevizlere tuzla dövdügün 2 dis sarimsak ve sirke ekle (2-3 çorba kasigi olabilir, zevke göre) ve karistir. haslayip süzdügün börülceyi rengi parlasin diye soguk sudan geçir ve sosla karistir. orjinalinde zeytinyagi yok ama ben biraz mandalina aromali zeytinyagi koydum."

Ceviz börülceye çok yakışıyor. Sarımsak ve sirke son derece aromatik bir lezzet veriyor. Ben bu salatadan bolca hazırlayıp 1-2 akşam servise çıkardım. Ne lezzetinden ne de diriliğinden hiçbir şey kaybetmediler.

Çikolatalı Muffin



Diğer bir deneme ise Ev Cini'nin sayfalarından; "Çikolatalı Muffinler". (Bu linki tıklayarak tarife ulaşabilirsiniz.)
Tatlı konusunda çok iddialı olduğumu söyleyemem. Allahtan böyle güzel ve uygulama sonrası bu denli başarılı tarifler arada elime geçiyor da bu açığımı az da olsa kapatabiliyorum.



Ev Cini tarifi tane tane yazmış. Ölçüler ideal. Pişirme süresini aynen yazıldığı gibi 190 derecede (turbosuz fırın için) 25 dakika olarak tuttum. Çikolataları Ev Cini'nin tarifin sonuna eklediği nota uyarak bütün halde kek hamuru arasına koydum. Fırına girmeye hazır kağıt kek kalıpları kullandım. Keki ısırdığınızda içinden akan çikolatanın tadına doyum olmuyor.
Ancak bir dahaki sefere bu kalıpların bulabilirsem bir küçüğü ile deneyeceğim bu tarifi.
Sevgiler, Pınar

2 Comments:

At 24/8/06 09:18, Blogger Tijen said...

afiyet olsun pinar'cigim çok sevindim denemene ve begenmene. ben bir kere de taze fasulye ile deneyecegim onu. asil orada yedigimiz fasulyelisi idi. sen de dene istersen.
sevgiler,
tijen

 
At 14/9/06 11:14, Blogger Unknown said...

Taze fasulye de bu tarifle çok güzel olur. Ben farklı bir taze fasulye salatası tarifi vermiştim (salatalar linkinde) ama bunun lezzeti çok daha güzel oldu.

 

Yorum Gönder

<< Home